Slidan tar form

Kniven var klar, nu återstod bara slidan. När jag for ner till Ljusdahl passade jag på att köpa läder. Vid slidtillverkning används ett speciellt läder som kallas rårandsläder. Den typen av läder är speciell för att den inte är garvad helt igenom- man kan se en rand i mitten av det- därav namnet. Jag hade funderat hur jag ville att slidan skulle se ut. Jag ville att slidans överkant skulle vara sned och att kanten skulle följa lutningen på inläggen i kniven. Så mycket viste jag när jag for till Bengt.

Det första jag fick göra var att klä in kniven i plastfolie för att skydda den. På bladet tejpade jag fast en liten träbit som hade samma form som skaftet. Detta för att slidan inte skulle sluta alltför tätt om bladet. Genom att ta ett A4 papper, lägga kniven på det, föra samman papperets ändar, klämma åt med naglarna längst in mot kniven hela vägen ner till och med bladet, så fick man ut modellen för hur lädret skulle skäras. Jag fyllde i "nagelmärkena med en penna och lade till lite extra utanför. Anledningen till det är att när man blöter lädret och sedan torkar det, drar lädret ihop sig mer än innan. För att slidan inte ska krympa och bli för liten gör man på detta sätt.




Pappersmallen till slidan


För att få till lutningen på kanten längst upp, var vi tvungen att rita till lite på mönstret. Genom att mäta ut mitten på kniven, märka ut sömmen och märka ut den högsta punkten på slidkanten, så var det bara att rita sträck mellan de olika märkena och vips så var lutningen klar.

Jag ritade av mönstret på lädret, skar ut det, gjorde hål för ett hånge och lade det i blöt. Medan lädret blöttes ritade jag av ett mönster till ett hänge på en anna läderbit och skar ut den. Lädret till hänget (det som gör att man kan hänga slidan i tex ett bälte) var garvat helt igenom och relativt medgörligt.

Efter drygt 20 minuter var lädret genomblött. Då tog jag och stack in hänget. Sedan tog jag en sporre och gjorde märken längs de kanter, utefter vilka jag skulle sy. Med en lätt böjd nål gjorde jag hål där märkena var. Jag trädde två nålar med en tråd- en nål i varje ände av tråden- och sydde ihop slidan. Det var viktigt att man drog åt ordentligt annars var risken att det skulle bli en glipa sedan när lädret torkade. Jag färgade slidan och hänget och lät färgen dra in en stund.




Slidan är utskuren och uppblött. Bredvid syns sporren 


Slidan såg ut som en korv.  Jag stack in kniven i slidan och såg till så att sömmen hamnade på rätt plats. Därefter tog jag en bit horn som var lätt rundad och mjukt utformad och började bearbeta slidan runt kniven. När lädret är blött går det att "flytta" dvs man kan förskjuta delar av lädret genom att gång på gång pressa det åt ett visst håll.  På det viset utformade jag en urgröpning längst upp på slidan. Jag hade, när lädret var oblött, skurit ut en rand i förväg-fast på baksidan av slidan-så att det skulle bli lättare att utforma urgröpningen senare. Jag bearbetade lädret på så sätt att man tydligt kunde urskilja var bladet på niven slutade och skaftet tog vid. Det gav mer struktur år slidan. Jag bearbetade även sömmen noga för att undvika att den skulle dela på sig när slidan torkade.




Slidan har börjat bearbetas med hornbiten som ligger vid sidan om slidan... :)

 
Så var slidan klar. Nu skulle den torka i tre dygn. Under den tiden fick jag inte ta ut kniven för då var risken att slidan skulle tappa formen. Dessutom skulle jag bearbeta slidan då och då under dessa tre dygn -även det för att slidan inte skulle tappa formen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0